viernes, 29 de marzo de 2019

NOVENA SETMANA (Part dos)

Aquesta setmana es va introduir una de les claus de les societats, la participació de la ciutadania en tots els aspectes polítics, socials, culturals... En aquesta classe en concret, Monclús va incidir en la importància de la participació de la infància, i de l'educació d'aquesta en els processos de participació, en particular una de les mesures que estan sorgint des de les administracions públiques com són els consells de participació de la infància. On la idea principal és que una ciutat adequada ha d'estar vista des de la perspectiva de la infància, és a dir, adequada per a totes les xiquetes i tots els xiquets. En definitiva una ciutat/poble apropiada per a tothom.


Per tant, des de la perspectiva comunitària és molt important crear consell participatiu de xiquets i xiquetes. Ja que a l'hora d'imaginar el poble també cal fer-ho des de la perspectiva dels xiquets i xiquetes del poble o ciutat. Monclús per exemplificar la posada en pràctica dels consells de xiquets i xiquetes ens va posar el següent vídeo de la constitució del consell de xiquets i xiquetes d'Alaquàs:





El que ens mostra aquest és que cal crear consells i fomentar la participació des de la infància, per poder així facilitar que la gent pugui opinar des de ben menuts. Al voltant d'aquest vídeo va sorgir un debat que qüestionava si la participació dels xiquets i xiquetes tenia una transcendència real, i van sorgir diferents opinions que van enriquir molt el debat. Vam concloure dient durant anys ens han dit que podem participar però mai ens creguem que la nostra participació vaja a ser real o efectiva després. Normalment quan ens ofereixen participar ni les pròpies institucions creuen en la participació real. Però almenys hi ha una obligació de l'administració en el foment del procés de participació.

Un altra de les conclusions és que la participació no ha de sorgir des de dalt sempre, és molt important que la participació siga des de baix Que els moviments socials, així com els col·lectius o el mateix poble exigeixen eixa participació. Nosaltres com a treballadors/es socials hem de reclamar, des de la nostra professionalització, i exigir que l'administració complisca les seues funcions, com la del foment de la participació.

Francesc Llorens Mejias 

No hay comentarios:

Publicar un comentario

CAMPIONS (text complementari)

 La trama de Campions gira al voltat d'un entrenador de basket que ha sigut acomiadat de la seua tasca. Aquest, impotent per la seua...